Friday, December 30, 2011

Etika dalam email

Etika dalam email

Dalam setiap kelas pembelajaran yang saya kendalikan ataupun saya lebih suka menganggapnya sesi berkongsi pengetahuan dan pengalaman, saya sering mempelawa mereka yang hadir agar menghubungi saya (disyorkan secara email) untuk susulan. Jika saya boleh membantu, insya-Allah saya akan membantu dengan menjawab email yang diterima.

Biasanya ada seorang dua yang akan menghubungi saya. Ada juga yang masih berterusan menghubungi saya walaupun pertama kali beliau bersemuka dengan saya dalam satu kursus sekitar penghujung 90an. Malah kami kini menjadi rakan dan kadang-kadang berjumpa untuk perkena teh tarik walaupun beliau menetap di Seremban dan saya di Taiping.

Bagaimanapun ada juga email-email yang diterima mengecilkan hati saya walaupun saya bukanlah orang yang "terlalu formal" dalam kehidupan seharian. Saya tidak dapat bayangkan jika email-email sebegini dihantar kepada bakal majikan mereka ataupun bakal pensyarah/pengajar mereka di institut pengajian.

Biasanya saya akan menjawab email ini dengan nasihat dahulu. Malah mengesyorkan mereka membaca posting berkaitan etika email ini di sini.

Harap penghantar-penghantar email ini mempunyai sedikit etika dalam email mereka di masa-masa akan datang. Janganlah ber-sms dalam dalam email.

Ini adalah email yang diterima sebentar tadi.

From: Ladybird Here [ladybirdhere@xxxxx.com)
Sent: 30 December 2011 20:06
To: Lukman Bin Wan Mat Daud
Subject:

salam, saya pelajar politeknik sedang menjalangkan final projek mengenai penghadang jalan, dari mana saya boleh dapatkan contoh2 tesis untuk membuat bahan rujukan?

Dan ini adalah jawapan saya.

From: Lukman Bin Wan Mat Daud
To: Ladybird Here
Sent: Friday, December 30, 2011 8:16 PM
Subject: RE:

Assalam

Teguran ikhlas dari saya

1. Biasakan guna email rasmi (official) untuk urusan rasmi seperti mohon kerja, pertanyaan rasmi dan sebagainya. maksud saya contoh email rasmi ialah menggunakan nama sebenar dan bukannya nick name.

2. Kalau guna email tak rasmi (nick name) biasakan memperkenalkan diri terlebih dahulu atau email diakhiri dengan nama sebenar. Surat tanpa nama (tanpa tandatangan) adalah surat layang. Email tanpa nama sebenar juga boleh dianggap email layang.

3. Surat mestilah lengkap dengan tajuk begitu juga email.

Wsl

LUKMAN BIN WAN MAT DAUD
EMAIL lukmanw@uum.edu.my

No comments: