Monday, May 16, 2011

SMART SAFETY HAMMER
SMART SAFETY HAMMER

Antara peralatan kecemasan yang sentiasa ada di dalam kedua-dua kereta panduan harian saya dan orang rumah saya ialah (i) lampu suluh, (ii) lampu amaran (beacon light), dan (iii), pisau pemotong kertas, di samping beberapa alatan lain (boleh dirujuk di sini.)

Bagaimanapun semenjak tahun lepas semasa menghadiri beberapa seminar dan kursus yang disertai oleh JKJR, pasti saya melihat peralatan yang dikenali SMART SAFETY HAMMER ini di sudut pameran mereka ataupun dalam presentation paper yang dibentangkan.

Alat Smart Safety Hammer ini adalah kombinasi (i) lampu suluh, (ii) lampu amaran (beacon light), dan (iii), pisau pemotong kertas, serta tambahan (iv) penukul bermata besi untuk digunakan semasa kecemasan.

Lampu amaran (beacon light) yang boleh dilekatkan (magnet) di bumbung kenderaan adalah alternatif terbaik kepada tiga segi keselamatan. Manakala mata pisau (terlindung) boleh digunakan untuk memotong tali pinggang keledar jika perlu. Begitu juga dengan penukul bermata besi yang boleh digunakan untuk memecah cermin kereta ketika kecemasan.

Alatan ini dibuat dan diedarkan oleh Smart Synergy Technologies Sdn. Bhd.

Terdapat juga peralatan yang hampir sama di pasaran yang diimport tetapi dengan kegunaan terhad lampu suluh dan lampu amaran beacon light sahaja. Manakala harganya juga mahal sekitar RM 50.00.

Alatan ini berharga sekitar RM 25.00 sebuah.

Untuk pelajar saya, mereka boleh membelinya dengan harga tawaran. Sila berhubung terus dengan saya.

lukmanw@gmail.com
http://oshthejourney.blogspot.com/

1 comment:

khairul said...

salam,

mana nk cari yek alat ni? ada dijual dimana?