Sunday, August 14, 2016

Anti-Tifoid & Pengendali Makanan (Food Handler)



Anti-Tifoid & Pengendali Makanan (Food Handler)

 Peraturan 11, Peraturan Kebersihan Makanan 2009, pemilik premis makanan hendaklah tidak menggaji atau membenarkan mana-mana pengendali makanan bekerja di premisnya melainkan jika mereka diberi suntikan vaksin (pelalian anti-tifoid) oleh pengamal perubatan berdaftar

 Peraturan 31, Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009, semua pengendali makanan, sama ada warga asing atau tidak, perlu mendapatkan suntikan vaksin oleh pengamal perubatan berdaftar

 Semua pihak berkuasa tempatan (PBT) juga mensyaratkan peniaga mendapatkan vaksin ini kepada diri dan pekerja mereka sebelum diberi lesen berniaga

 Demam tifoid/typhoid atau lebih dikenali sebagai demam kepialu di Malaysia merupakan penyakit yang disebabkan oleh bakteria yang dikenali sebagai Salmonella Enterica atau secara lebih khusus Salmonella Typhii

 Penyakit ini boleh didapati di seluruh dunia dan cara penyebarannya adalah melalui makanan dan minuman yang telah tercemar oleh najis


 Pengendali makanan perlu mendapatkan suntikan ini bagi setiap tiga tahun untuk mengelak penyakit bawaan air.

1 comment:

  1. Kementerian Kesihatan Malaysia telah mewajibkan kepada semua pengendali makanan untuk menjalani Latihan Pengendali Makanan daripada institusi yang diiktiraf sahaja.

    Pengendali Makanan yang dimaksudkan adalah merangkumi:-

    • Pengusaha Premis Makanan
    • Pekerja Pengeluaran
    • Tukang Masak
    • Pembantu Dapur
    • Pemandu Kenderaan Membawa Makanan
    • Pekerja Gudang Makanan
    • Pekerja Pasaraya
    • Mana-Mana Sektor Yang Menyediakan Perkhidmatan
    • Penyediaan Makanan
    • Penyimpanan Makanan
    • Penjualan Makanan Seperti Hotel/Resort
    • Kilang Pengeluaran Makanan
    • Dapur Dan Kantin Sekolah
    • Pasaraya-Pasaraya
    • Pembekal Makanan Kerajaan
    • Katerer
    • Kedai Runcit
    • dan lain-lain berkaitan pengendali makanan.

    Peraturan 30 dalam Peraturan Kebersihan Makanan 2009 menyatakan, mana-mana pengendali makanan yang didapati gagal untuk menjalani Latihan Pengendali Makanan dan mendapatkan sijil penyertaan dari institusi yang diiktiraf, boleh jika disabitkan kesalahan dikenakan denda sebanyak tidak melebihi RM 10,000 atau 2 tahun penjara.

    ReplyDelete